5 DZIWNYCH NAWOZÓW CZĘŚĆ II.



Okazuje się, że pomysłowość i chęć eksperymentowania wśród miłośników roślin skutkuje obfitością domowych sposobów na nawożenie roślin. Dziś sprawdzimy, które rośliny lubią piwo i do czego można wykorzystać skórki z banana. Gotowi?

1. skórki z banana

Okazuje się, że skórki z banana mają co najmniej dwa zastosowania w pielęgnacji roślin. Po pierwsze to rewelacyjny nawóz do roślin kwitnących. Np. przy sadzeniu sezonowych kwiatów do skrzynek, na dno dajemy posiekane skórki z banana, zasypujemy warstwą ziemi i możemy zapomnieć po nawożeniu roślin – będą rosły i kwitły niczym bananowa młodzież. Skórką od banana można także przecierać skórzaste liście np. fikusów, by przywrócić im blask na dłużej. Nie wtykamy bananowych skórek w ziemię roślin domowych – będą zagniwać i śmierdzieć.

2. pokrzywa

Słynna gnojówka z pokrzywy ma zbawienny wpływ w profilaktyce a nawet leczeniu wielu roślinnych dolegliwości – chorób czy ataku szkodników. Stosujmy ją jednak w rozcieńczeniu, a rośliny domowe na czas kuracji wystawiajmy na balkon – bowiem zapach pokrzywówki sprawia, że i my się zazielenimy.

3. piwo

Na samą myśl o rubasznym fikusie z kuflem piwa można się uśmiechnąć. Piwo raz na miesiąc lubią także storczyki. Szmatką, nasączoną piwem przywrócimy blask liściom dracen, filodendronów czy monstery. Po raz kolejny tylko przypominamy – zapaszek fermentu, jaki będzie unosił się w naszym mieszkaniu przez jakiś czas po piwnej kuracji roślin, może zaszkodzić naszej reputacji. Jeśli jednak nikt nigdy nas nie odwiedza – czemu by żałować roślinom piwa.

4. aspiryna

Dobra na wszystko. Także dla roślin. Szczególnie kwitnących. Kwas acetylosalicylowy poprawia odporność, kondycję i przedłuża kwitnienie. Także roślin ciętych – wystarczy dodać pół tabletki do wody w wazonie, by przedłużyć trwałość róż.

5. skorupki z jaj

Przed planowanym wiosennym przesadzaniem kilka tygodni wcześniej zacznijmy zbierać skorupki jaj z jajecznicy, naleśników, ciast. Pokruszone i wymieszane z substratem glebowym poprawią strukturę gleby, wspierając rośliny w prawidłowym korzenieniu się. Ważne: Nie stosujemy skorupek z jaj gotowanych w osolonej wodzie.


Scroll to Top