Perspektywa obchodów Świąt i Nowego Roku wprawiają wszystkich w nastrój „ucztujący”. Chłodne dni poprawiają apetyt, a spacerujący po corocznym Adwentowym Kiermaszu na Rynku krakowskim tradycyjnie wędrują potem do restauracji, by w ciepłej atmosferze delektować się towarzystwem, smakami, wrażeniami. Warto pamiętać, że lubimy sycić wszystkie zmysły – również oczy.
Latem prawie wszystkie ogródki i okna restauracji, kipią ferią barw i kwiatów. Zimą zadanie, by stworzyć dekorację roślinną jest trudniejsze. Ale zarówno tym letnim jak i zimowym wyzwaniom niezmienne stara się sprostać Office Plant, jako sekcja Ogrodu Łobzów. Oto część z tegorocznych (2014) dekoracji dla restauracji w Krakowie: Kogel Mogel, Boscaiola, Bianca, La Grande Mamma.
Aranżacje narażone będą na chłody, wysoką wilgotność powietrza i niedobór światła, wywołany coraz krótszym, zimowym dniem. Bazują zatem na tolerancyjnych gatunkach roślin zimozielonych, iglastych (cyprysiki, świerki 'Conica’, jałowce z grupy Glauca), nadających się do uprawy w pojemnikach.
Wcześnie zapadający zmrok rozjaśnią subtelnie ciepłe, punktowe światełka, wplecione w rośliny. Złote, brokatowe dodatki będą delikatnie wzmacniać ten efekt. Uniwersalny akcent, który odnajduje się w tematyce bożonarodzeniowej i sylwestrowej sprawia, że dekoracje są dłużej aktualne.
Pojemniki mają stonowane barwy brązów, szarości, grafitu, stanowiąc spójną całość z fragmentami nawierzchni i elewacji krakowskich kamienic.
Wszystkie kompozycje nawiązują do leśnych motywów: dodatek jodłowych pędów, wielkich i trwałych szyszek z sosny żółtej, złoto-miedzianych pędów żywotnika. Lekko przewieszający się dziki bluszcz /Hedera helix/- znany secesyjny motyw, nadaje kompozycji szlachetności. Pokrywa śniegu niczego nie uszkodzi, a wręcz doda malowniczości. Zestawienia emanują naturalnością. Charakteryzuje je prostota, a zarazem wykonane są „ze smakiem”- idealne połączenie dla branży restauracyjnej.