5 HISZPAŃSKICH DRZEW.



Dziś coś dla tych wszystkich, którzy w trakcie urlopów wybrali Półwysep Iberyjski i popadają w zachwyty nad tamtejszą dendroflorą. Przygotowaliśmy opis 5 drzew, charakterystycznych dla hiszpańskiej zieleni miejskiej. Dzięki temu następnym razem na widok ich koron będziemy mogli śmiało zawołać: „Ach níspero, jakże piękny jesteś!

 

1. plátano – platan hiszpański / Platanus xhispanicus /

Platanowe, monumentalne aleje prowadzą do większości ważnych zabudowań w hiszpańskich miastach – niektóre z nich od wieków, bowiem platany to drzewa długowieczne, zachowujące żywotność nawet przez 500 lat. Z platanowych koron (o średnicy nawet 30m!) na całą okolicę rozbrzmiewają odgłosy cykadzich orkiestr. Dzięki  unikalnym, łaciatym pniom bardzo łatwo je rozpoznać. Liście przypominają rodzime klony. Kuleczki owoców na długich szypułkach, złożone są z małych orzeszków, a po zimie rozsypują się romantycznie na wietrze. hiszpanskich

2. jacarandá – jakaranda / Jacaranda mimosifolia /

W maju hiszpańskie aleje wyglądają, jakby spadło na nie niebo, a to za sprawą kwitnących jakarand. Te piękne drzewa w formie młodocianej można uprawiać w doniczkach, dlatego nie mogliśmy nie rozpisać się na jej temat już kiedyś na naszym Blogu: więcej o jakarandzie tu>> http://officeplant.pl/wakacyjne-rosliny-cz-ii/

3. níspero nieśplik japoński /  Eriobotria japonica /

Inne jego nazwy to: miszpelnik, groniweł, kosmatka. Często słyszane określenie loquat odnosi się raczej do jadalnego owocu nieśplika, niż drzewa samego w sobie. Jak zdradza epitet gatunkowy nispero pochodzi z Azji (wbrew nazwie nie z Japonii a z południowych Chin…), to w Hiszpanii i Portugalii czuje się wspaniale. Osiąga maksymalne gabaryty , obficie kwitnie i owocuje. Jego słodkie, aromatyczne owoce przypadną do gusty wielbicielom jabłek. hiszpanskich

4. naranjo – pomarańcza  / Citrus aurantium /

Sevilla stolica Andaluzji słynie z pomarańczowych zagajników, zakładanych w mieście jeszcze za czasów arabskich ogrodów. W mieście naliczono 14 000 drzewek! Dzięki nim uliczki spowija cytrusowy aromat ich kwiatów, liści i jędrnych owoców. Wystarczy sięgnąć ręką, by zerwać dorodny owoc. Jednak przestrzegamy łasuchów – owoce z tych drzewek nie są słodkie, a raczej… wytrawne. Z tych pomarańczy Hiszpanie sporządzają marmolady, ale także perfumy i kosmetyki. hiszpanskich

5. dragón’– dracena smocza / Dracaena draco /

Charakterystyczna głównie dla hiszpańskich wysp, gdzie smoczyce występują najliczniej. W Parque del Drago Milenario w Icod de los Vinos zobaczymy piękną, 18 metrową smoczycę.  Ze zranionych pędów wydziela się gęsty, rubinowy sok, sprzedawany niegdyś jako krew smocza o magicznych właściwościach…

A może nasi Czytelnicy mają jakieś ulubione hiszpańskie drzewa, o których chcieliby dowiedzieć się czegoś więcej?

Corinna Zyska


Scroll to Top