Pomarańczowe akcenty mocno kojarzą się z jesienną porą. Ten ognisty, wibrujący kolor liści i owoców działa niczym łyk pomarańczowego soku przy śniadaniu – naładuje nas pozytywną energią. Feria jesiennych barw ma za zadanie zbilansować monochromatyczność zimowych miesięcy. Warto zatem urozmaicić jesienny wystrój wnętrz i otoczenia budynków o pomarańczowe akcenty.
Nie tylko dynie wprowadzą jesienną atmosferę. Zacznijmy od dekoracji frontu budynku. W gruncie i donicach piękne, koralowe akcenty uzyskamy dzięki ciekawym gatunkom i odmianom:
- ogników ’Orange Glow’ – odporny na miejskie warunki o wys. do 2,5m o intensywnie pomarańczowych owocach
- rokitnikom – piękne i jadalne owoce gęsto „nabite” wzdłuż pędów
- dereniom – wyjątkowo atrakcyjne, pomarańczowe pędy odmiany 'Midwinter Fire’.
Marmeladowa żurawka będzie smacznym kąskiem dla oka.
W wysokich donicach przy froncie warto w miejsce letnich obsadzeń umieścić wielkie kule chryzantem, które tylko w Polsce mają symbolikę cmentarną. Ich spektakularna obfitość kwitnienia jesienną porą powinna być w pełni wykorzystana również do dekoracji miejskich restauracji, biur.
Ogniste barwy chryzantem ocieplają wejścia do restauracji, hoteli i biur.
Marchewkowe akcenty we wnętrzach poprawią nastroje, wywołane listopadową słotą i skutecznie wyleczą z chandry. Patera pełna owoców np. jabłek, pomarańczy czy mandarynek ustawiona w holu już na powitanie wywoła uśmiech wchodzących. Na recepcji warto postawić także wazon ze świeżymi kwiatami w energetycznym oranżu np. gerber, frezji, dalii, anemonów.
Dodatki w żywych kolorach świetnie urozmaicają wygaszone, szare oficjalne wnętrza.
Trwalszy efekt dadzą doniczkowe rośliny np. pomarańczowo kwitnące kalanchoe (również kalanchoe miralbella o dzowneczkowatych kwiatach (fot.)), orchidee czy nertera / N. granadensis /o pomarańczowych koralikach owoców. Wygląda interesująco i urokliwie.
Uprawa nertery: Należy ustawiać ją w jasnym, dobrze doświetlonym miejscu i pozwolić, by podłoże przeschło pomiędzy kolejnymi nawadnieniami (by nie doprowadzić do gnicia korzeni). Owoce po zjedzeniu wykazują się niską toksycznością (wywołują nudności, ból głowy).
Nertera w brzoskwiniowej, koronkowej okrywce z ceramiki.
Ficus pumila o pstrych liściach pięknie komponuje się z odcieniami gliny.
Od dwóch lat wiodącym trendem są rdzawe akcenty w ogrodzie.
W rdzawych pojemnikach zarówno we wnątrzach jak i na zewnątrz w roli jesiennych dekoracji świetnie spiszą się białe wrzosy i wrzośce. Zarówno same, jak i w towarzystwie ozdobnych traw, mają w sobie odpowiednią równowagę subtelnej melancholii, typowej dla jesieni.