Szkarłaty i kapiące złoto, czerwone aksamitne wstążki, czerwony nos Rudolfa i równie czerwony nos Mikołaja, podzwaniającego dzwonkiem na rogu ulicy. Ognista czerwień, karminowa, nasycona i mocna. A co, jeśli dla niektórych jest zbyt ciężka, natarczywa i przesadna? Dla wszystkich tych, którzy wolą kolory lekkie jak płatki śniegu przygotowaliśmy kilka odświeżających, pastelowych świątecznych propozycji. Zapraszamy!
Pastelowe barwy spiszą się w każdym wnętrzu: modernistycznym, romantycznym, skandynawskim, glamour, shabby chic, quirky czy paris decor. I z pewnością znajdą swoich wielkich fanów, nie tylko wśród nastoletnich wielbicielek neonowych światełek i brokatu.
1. Biel
Najlżejsza barwa o wadze puchu, pierza i mgły to oczywiście biel. Bezkarnie używajmy bieli w nadmiarze w monochromie lub z dodatkiem srebra czy złota.
Jeśli nie gustujemy w sztucznych kwiatach, sięgnijmy po zimowe rarytasy tj. hiacynty, cyklameny, hipeastrum czy ciemierniki:
Na stole powinna się pojawić biała porcelana:
2. Pistacje, szałwie, mięty i turkusy.
Srebrny świerk, kalifornijska jodła i jałowce w roli srebrzystolistnych dekoracji roślinnych spiszą się świetnie w pastelowej gamie. Szałwiowe dodatki wspólgrają z kremową bielą i jasnym złotem.
Zamiast jeleniego poroża – pastelowe platycerium.
3. Róż różany, pudrowy i cukierkowy.
Słodki i lekki, kolor beztroskiego dzieciństwa. Oszronione kwiaty w kolorze różanego marcepanu będą wyglądać zaskakująco w roli choinkowych dekoracji. Idealne dodatki do wnętrz w stylu shabby chic czy glamour.
Gwiazda betlejemska nie musi być czerwona, pastelowa będzie pięknie wyglądać w salonie w stylu glamour.
4. Blady błękit, chłopięcy niebieski
Kolor głębokiego, arktycznego śniegu, chłopięcych oczu Kaja z „Królowej śniegu” czy przemarzniętych dłoni. Chłodny kolor rozgrzeją światła świec i uśmiechy bliskich.
Niebieskie rośliny uzupełnią świąteczne, pastelowe aranżacje kredensu czy konsoli w przedpokoju.
5. Lila.
Bladofioletowe dodatki w kolorze oszronionych winogron mają w sobie coś nostalgicznego. Kryją w sobie smak lodów z owoców leśnych czy plamy z buraczkowego barszczu na krochmalonej serwecie.