Jesień zachęca nas, byśmy zwolnili tempo, przygotowując się do zimowego letargu. Zasiedźmy się w jednej z krakowskich restauracji degustując nowe, jesienne menu i leniwie przyglądając się tegorocznym dekoracjom. Z pewnością uda się przy tej okazji dostrzec ich pełen urok, nad którego formą z zapałem pracował tej jesieni dzielny zespół Office Plant.
UROK DETALU
Rośliny potrafią sprawić, że kochamy każdą porę roku dzięki różnorodności i zmienności dostepnych form. Wzmaga to naszą kreatywność, by umiejętnie przemycić w najdrobniejszym detalu zamiłowanie do naturalnych ozdób i sprawić, by aranżowane wnętrza, ogródki, patia czy tarasy nabierały nowych cech. Jesienią chcemy, by dawały odczuć jak bogata jest ta złota pora roku, obfitująca już nie tyle w kwiaty, co dojrzałe owoce i warzywa.
Czasem warto przełamać schemat postrzegania pewnych rzeczy. Czy rozeta kapuścianych liści nie jest najpiekniejszą ozdobą wazonu? A wianki wcale nie są zarezerwowane tylko dla ukwieconych łąkowych „kapeluszy” ani adwentowych kranzów. Pomiędzy tymi dwoma porami roku mamy bowiem jesień i jej także przysługuje korona. Można upleść ją z ze złotych i purpurowych liści lub sięgnąć po wciąż zielone pędy żywotnika i powtykać z wyczuciem kilka barwnych pędów wrzośca.
MECH, PAPROCIE I DYNIE
W wianku jesiennym oprócz wrzośca widzimy też fioletowy puchaty „mech”, prawidłowo zwany porostem (chrobotkiem). Idealnie spisze się w leśnych aranżacjach. Pierwszy raz w jesiennych nasadzeniach wykorzystaliśmy pewną paproć. W towarzystwie cisu i wrzosów pojawił się długosz królewski (Osmunda regalis) 'Japonnica’ o świetliście zielonym, delikatnym ulistnieniu.
Urocze, soczyście żółte owoce psianki koralowej ( Solanum pseudacapsicum ) wyglądają apetycznie, lecz lepiej ich nie próbować. Podobnie jak wyglądające jak różowe gumy kulki owoce kolejnej przedstawicielki rośliny wrzosowatych – golteri chilijskiej ( Gaultheria mucronata ) 'Rosea’ , które oglądać można do woli w jednej z czarnych mis, stojących na drewnianych beczkach.
DYNIE
Na szczęście jadalne, smaczne i piękne są typowo jesienne dynie: piżmowe, makaronowe. Warto tej jesieni spróbować choć jednej z kilkunastu odmian tych bajkowych warzyw lub wykorzystać ich ozdobne walory do kontamplacji rzeźbiarskich form naturalnie ukształtowancych. Polecamy nie tylko te pomarańczowe, ale np. białe, żółtożebrowane ’Sweet Dumpling’, prawie czarne ’Acorn’ czy spłaszczone ’Jarrahdale’ w odcieniach brytyjskiej zieleni.
Podobne tematy: