5 “MUSZĘ-MIEĆ” WARZYWNIKA



Uprawa warzyw w pojemnikach jest łatwa i przyjemna, a zdrowe plonujące rośliny stanowią równie piękną ozdobę, co kwitnące kwiaty. Niewątpliwą zachętą jest możliwość cieszenia nimi nie tylko oczu, co sycenia apetytu. Nic bowiem nie smakuje lepiej niż sukces (choćby w dziedzinie rolnictwa amatorskiego ;)).

Oto 5 “muszę-mieć” modnego warzywnika dla początkujących:

1 Groszek cukrowy

Smak dzieciństwa, tzw. “comfort food”. Kiedy na babcinej grządce w kucki zbieraliśmy pierwsze, pękate strączki, otwieraliśmy je z namaszczeniem, by spałaszować ich słodką, chrupką zawartość. Jeśli nie lubimy czekać, wybierzmy szybko plonującą odmianę ‘Premium’ – plonuje już po 60 dniach uprawy. ‘Oregon’, ‘Iłówiecki’ i ‘Baron’ to odmiany o słabym wzroście (ok. 50cm), dlatego ich uprawa nie przysparza trudności nawet na niewielkiej powierzchni. Groszek najlepiej udaje się, gdy na zewnątrz jest chłodno (ok. 18oC). Nasiona siejemy na głębokości ok. 3cm. Donice ustawiamy w miejscu jasnym, osłoniętym.

2 Jarmuż

Najlepiej udaje się uprawiany z rozsady. Tworzy piękne, strukturalne formy. Najlepiej rośnie w lekkim półcieniu – w pełnym słońcu atakują go mączliki. Nadaje się do zbioru po 120dniach wegetacji. Jest także odporny na niskie temperatury (-15oC), dzięki czemu także w okresie zimowym stanowi wyjątkową dekorację.

3 Kapusta chińska pak choy

Jej uprawa nie jest trudna pod warunkiem, że wysiejemy ją tak, by okres wegetacji przypadał na optymalną temperaturę dla rozwoju czyli 13-16oC (przy wyższych wybija w kwiatostany). Dlatego najlepiej siać pak choy w lipcu-sierpniu. Kapusta nie marudzi na niską temperaturę, dlatego będzie długo zdobić warzywnik.

4 Bakłażan

Jedno z najsmaczniejszych i najpiękniejszych warzyw. Uprawiamy w donicach 10l, ustawionych w pobliżu mocno nasłonecznionej ściany o wystawie południowej, południowo-zachodniej. Bakłażany kochają ciepło i słońce. Ponieważ nasiona bardzo wolno kiełkują, niecierpliwym polecamy zakup gotowych, nie raz już owocujących sadzonek. Pozostaje “tylko” utrzymać je przy życiu.

5 Dynie

Miniaturowe, hokkaido, ozdobne. Uprawiamy w dużych donicach na stanowiskach słonecznych i osłoniętych, a obok ustawiamy konewkę, by nie zagapić się z podlewaniem. Podłoże warto przemieszać z granulatem obornikowym, ponieważ dynie są żarłoczne na składniki odżywcze. Rosną szybko i spektakularnie, nawet te uzyskane z siewu. Ich liście i kwiaty są ozdobą samą w sobie. A jesienną porą mamy gotowe, żywe, dyniowe dekoracje do dyspozycji. Oraz surowce na dyniowe ciasto, zupę czy curry.


 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top